Šta je to UEFI? Po čemu se razlikuje od BIOS-a?

Što je to UEFI? Po čemu se razlikuje od BIOS-a?

Kao prvo, i UEFI i BIOS su vrsta programa. Ovi programi spadaju pod skupinu takozvanih ”low level” ili programa niske razine. Razlog zbog čega je to tako jest taj što se i BIOS i UEFI uključuju svaki puta kada se uključuje računar, ali prije nego što se na tom računaru pokrene operativni sistem.

Stvar je u tome što je za razliku od BIOS-a UEFI novije, savremenije i modernije rješenje. UEFI bi tako trebao podržavati diskove sa puno većim prostorom za pohranu, trebao bi osiguravati bolje vrijeme ”bootanja” cjelokupnog sistema, trebao bi imati više sigurnosnih mogućnosti, trebao bi biti stabilniji i sve u svemu – trebao bi u svakome pogledu biti bolji od BIOS-a.

Ono što možda niste znali jest to da vrlo velik broj novih računara koja su danas dostupna u prodaji koriste UEFI, a ne BIOS unatoč tome što kada pokrenemo ”BIOS zaslon” piše da se radi o BIOS-u. Zbog čega je to tako i još puno toga pročitajte u nastavku.

Šta je uopće BIOS?

Riječ BIOS je zapravo skraćenica za ”Basic Input-Output System.” Radi se, kao što smo već spomenuli, o ”low level” bootabilnom programu koji je instaliran u čipu matične ploče svakog računara. BIOS se svaki puta pokrene prilikom pokretanja računara, što u stvari znači da je BIOS odgovoran za podizanje svih hardverskih komponenti računara.

Osim toga BIOS brine i o tome da svaka od tih hardverskih komponenti radi na ispravan način. Ako BIOS ”vidi” da svaka komponenta radi onako kako bi trebala, on ”šalje” informaciju dijelu računara koji je zadužen za podizanje operativnog siatema nakon čega se na računaru uključuje operativni sistem.

Svi oni koji su barem nekada nešto radili oko BIOS-a znaju kako se ondje mogu najmestiti i ”tweakati” raznorazne opcije. Sve opcije, kao što su opcije vezane uz konfiguracije hardverskih komponenti, vrijeme sustava, način bootanja u sustavu – sve ovo se nalazi unutar BIOS-a.

Kako ostvariti pristup BIOS zaslonu? To je moguće učiniti ako prilikom podizanja sustava korisnik u računalu pritisne određenu tipku (to su najčešće tipke Escape, F2, F10 , F8 ili Delete, s time da se ovo razlikuje ovisno od računala do računala). Svaki puta kada nešto promijenimo unutar postavki BIOS-a i kada to snimimo, sve to se snima na memoriju matične ploče računala.

Prilikom svakog podizanja sustava BIOS će u isto vrijeme konfigurirati računalo i operativni sustav onako kako je to namiješteno unutar opcija BIOS-a (iz tog razloga na primjer, vrijeme koje je u BIOS zaslonu je isto vremenu koje vidimo na satu nakon što upalimo računalo).

Sam BIOS sustav prilikom svakog uključivanja prolazi kroz nešto što se zove POST ili Power-On self Test. Radi se o sustavu provjere prilikom kojeg se provjerava ispravnost hardverskih konfiguracija i njihovog rada. U slučaju da nešto nije u redu na zaslonu će vam se pokazati poruka unutar koje će pisati kako nešto nije u redu i kako neka od komponenti ne radi onako kako bi trebala.

Osim toga vidjeti ćete i kriptiranu seriju kodova koji će biti popraćeni zvukom (da biste provjerili što svaki od tih kodova znači i o kakvoj nepravilnosti u radu računala se radi morati ćete to provjeriti u uputstvima koja ste dobili s računalom ili jednostavno na službenim stranicama na internetu).

Svaki puta nakon što se računalo pokrene i nakon što POST završi sa svojim provjerama, BIOS će nakon toga pokušati pokrenuti Master Boot Record ili skraćeno MBR koji je pohranjen na servisu za pokretanje računala. MBR će nakon toga biti iskorišten za pokretanje samog sustava računala.

Ako je BIOS toliko koristan, zašto UEFI?

Stvar je u tome da je BIOS prisutan na računalima (naravno, ne u istom obliku) jako dugo vremena. Čak su i MS-DOS računala koja su korištena još 1980.-ih imala BIOS.

Istina jest da je, kako je vrijeme prolazilo, BIOS s vremenom evoluirao i napredovao. S vremenom su uz BIOS osmišljene i neke ekstenzije, kao što je ACPI ili ”Advanced Configuration and Pover Interface.”

Glavna svrha i namjena ACPI-ja jest jednostavnije i lakše omogućivanje BIOS-u vršenje konfiguracije komponenti i obavljanje naprednijeg upravljanja ili managementa korištenja struje (kao što je recimo kod funkcija kao što su spavanje, hibernacija i slično).

Ipak, bez obzira na promjene koje je doživio, BIOS danas ipak ne zadovoljava sve one potrebe koje bi trebao zadovoljavati, a njegova bit se ipak nije promijenila od MS-DOS vremena.

Recimo, tradicionalni BIOS može pokretati diskove sa 2.1 TB ili manje. Ako disk ima 3 TB, BIOS to računalo ne može pokrenuti. Osim toga, BIOS treba biti pokrenut u 16-bitnom procesorskom načinu i ima samo 1 MB prostora, što je opet problem za moderna računala. Ovdje do izražaja dolazi UEFI.

Na koji način je UEFI bolji od BIOS-a?

UEFI i BIOS su dva odvojena sustava, što znači da ne postoji način kako se prebaciti sa BIOS-a na UEFI. Prva prednost koju UEFI ima nad BIOS sustavom jest ta što može pokrenuti diskove koji imaju kapacitet veći od 2.2 TB. Glavni razlog zbog čega je to tako jest taj što UEFI koristi GPT način particioniranja, a ne MBR.

UEFI može biti pokrenut ili u 32 ili u 64-bitnom načinu rada. Samo sučelje UEFI-ja je puno modernije i prilagođenije novijim potrebama korisnika, iako niti ovo ne mora biti pravilo jer prve verzije UEFI sustava još uvijek uvelike podsjećaju na BIOS.

Nadalje, UEFI ima podršku za Sigurnosno pokretanje (ili Secure Boot). Mrežne mogućnosti će biti implementirane na način da se one mogu koristiti odmah izravno iz UEFI-ja, postojati će mogućnost otklanjanja eventualnih problema sa drugog računala (tzv. ”remote troubleshooting”).

Iako će se neke od ovih pod-opcija razlikovati od računala do računala, sve u svemu stvar je u tome da će UEFI donijeti svojevrsnu ”evoluciju” u pogledu korištenja bootabilnih programa niske razine i to u svakom pogledu. Naravno, prave mogućnosti i prednosti UEFI-ja ćemo tek otkriti s vremenom, no s obzirom da se bliži vrijeme kraja BIOS-a i vrijeme kada će UEFI sve više biti prisutan na računalima, nije loše nešto reći i o ovoj malenoj, a opet važnoj stavci unutar rada računala.

Leave a Comment