Važnost provjere kočione tečnosti

Zašto je važno redovno provjeravati kočionu tečnost?  Kočiona tečnost posjeduje sposobnost koja se naziva higroskopnost, to jeste svojstvo da upija i zadržava vodu kao spužva.

Velik postotak vode u kočionoj tekućini dovodi do smanjenja tačke ključanja iste, te prilikom naglog i silnog kočenja, može doći do pregrijavanja kočnica što vodu pretvara u gasno stanje. Time se u kočionom sistemu formiraju zračni džepovi, koji za posljedicu imaju propadanje kočnice. Što u konačnici može dovesti do potencijalno životno ugrožavajućih situacija.

Kočiono ulje već nakon tri godine korištenja, gubi 20% svoje sposobnosti i trebalo bi ga mjenjati.

Kako se mjeri stanje kočione tečnosti

Mjerenje kočione tečnosti ustvari predstavlja mjerenje postotka vode unutar kočionog sistema za to predviđenim uređajima, koji nakon obavljenog mjerenja prikazuju na LCD displeju trenutnu tačku ključanja, i ili vrše ispis iste na papir. Aparati ovog tipa su jako rijetko, primarno zbog svoje velike cijene i koriste se npr. na stanicama za tehničko pregled vozila.

Jednako dobar uređaj je indikator u obliku olovke, koji svjetlosnim signalima prikazuje postotak vlage unutar tekućine. Isti možete kupiti u našem online shopu.

 

Leave a Comment